سازه نگهبان خرپایی
روش سازه نگهبان خرپایی
این روش یکی از مناسبترین و متداول ترین روشهای اجرای سازه نگهبان خرپایی در مناطق شهری است. اجرای آن ساده بوده و به جز رعایت نکات فنی و تحکیم سطح خاک با استفاده از شاتکریت نیاز به تجهیزات خاص ندارد. برای اجرای این نوع سازه نگهبان ابتدا در محل عضوهای قائم خرپا که در مجاورت دیوار گود قرار دارند، چاه هایی حفر می کنیم. عمق این چاهها برابر با عمق گود به اضافه مقداری اضافه برای اجرای شمع انتهای تحتانی عضو خرپا است. طول شمع از طریق محاسبه تعیین می گردد. آنگاه درون شمع را آرماتوربندی کرده و عضو قائم را در داخل شمع قرار می دهیم و سپس شمع را بتن ریزی می کنیم. پس از سخت شدن بتن، انتهای تحتانی عضو قائم به صورت گیردار در داخل شمع قرار خواهد گرفت.
سپس خاک را در امتداد دیواره گود با یک شیب مطمئن برمی داریم. آنگاه فونداسیون پای عضو مایل را اجرا می کنیم. این فونداسیون در پلان به صورت مربعی است. پس از آن، عضو مایل را از یک طرف به عضو قائم و از طرف دیگر به ورق کف ستون بالای فونداسیون متصل می کنیم.
حال، خاک محصور بین اعضای قائم و افقی خرپا را در سرتاسر دیواره، به صورت مرحله به مرحله بر می داریم و در هر مرحله اعضای افقی و قطری خرپا را به تدریج نصب می کنیم. تا آنکه خرپا تکمیل شود.
مزایای روش سازه نگهبان خرپایی
1- برای عموم گودهای واقع در مناطق شهری مناسب است.
2- از نظر اجرا در شرایط مختلف قابلیت انعطاف زیادی وجود دارد.
3- امکان استفاده مجدد از اعضای فولادی خرپا وجود دارد.
4- ساده است و به تجهیزات و ماشین آلات کمتری نیاز دارد.
5- از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است.
پلان جانمایی سازه نگهبان خرپایی و عدم تداخل با محل ستون های پروژه
پس از جانمایی بر اساس شرایط پروژه نقشه های سازه نگهبان خرپایی و مراحل اجرای آن تعریف می شود. نمونه ای از نقشه ها و جزئیات ارائه شده در نقشه های سازه نگهبان خرپایی در شکل زیر نمایش داده شده است.